Ελληνικό ριζότο λαχανικών

Η σημερινή συνταγή θα σας εκπλήξει και είμαι σίγουρη για όσους τη δοκιμάσετε, οτι αμέσως θα σκεφτείτε πως μοιάζει με γεμιστά! Η αλήθεια είναι πως μια εναλλακτική ονομασία της συγκεκριμένης συνταγής θα μπορούσε να είναι «Τα τεμπέλικα γεμιστά» μια και βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί με το ρύζι και τα μυρωδικά! Είναι μια εύκολη πρόταση, που θα μπορούσε να «ξεγελάσει» και τα μικρά παιδιά, που συνήθως τρώνε μόνο το ρύζι με το οποίο γεμίζουμε τα λαχανικά, ενω απο θρεπτική άποψη είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση και των δυο, ειδικά τώρα που είναι και η εποχή τους. Καλή επιτυχία!

Υλικά για 6-8 άτομα
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μελιτζάνες φλάσκες
4 κολοκύθια μέτρια
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 μεγάλη πατάτα περασμένη απο τον τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μάτσο μαιντανό
1 μάτσο δυόσμο
1 μάτσο άνιθο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
40-50 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
3 κ.σ ντοματάδα
3 κούπες ρύζι καρολίνα
2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγη τριμμένη φρυγανιά



εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας εκτός απο τα αμπελόφυλλα. Σε μία μεγάλη λεκάνη ξεκινάμε με τα μυρωδικά τα οποία τρίβουμε με λίγο αλάτι για να βγεί το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το ρύζι, τη ντοματάδα, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα ταψι, απλώνουμε προσεκτικά τα μισά αμπελόφυλλα στη βάση και στο πλάι, έτσι ώστε να κάνουμε μια «φωλιά» στην οποία θα βάλουμε το φαγητό μας. Φανταστείτε δηλαδή οτι κάνετε εναν τεράστιο ντολμά! Αδειάζουμε το μείγμα, προσθέτουμε αρκετό νερό να το σκεπάσει, πασπαλίζουμε τη φρυγανιά ώστε να κάνει μια λεπτή κρούστα και καλύπτουμε προσεκτικά με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα.

Σχόλια